מה צריך לדעת לפני שחותמים על חוזה עבודה

מה צריך לדעת לפני שחותמים על חוזה עבודה?

מזל טוב. התקבלתם לעבודה חדשה. איזו התרגשות! למרות הציפייה הגדולה חשוב שלא תוותרו על הזכויות שלכם, ולפני שאתם צוללים ראש פנימה שימו לב לחוזה העבודה. ההתייחסות והבחינה של התנאים שלכם, תשפיע מאוד לטווח הארוך. אז מה צריך לבדוק? הכנו לכם מדריך קצר עם כל מה שצריך לדעת.

 

 

רגע לפני שאתם חותמים על החוזה ונכנסים לעבודה החדשה – חשוב שתשימו לב לתנאי ההעסקה, לשעות העבודה, לתשלום והבונוסים, לימי החופשה, לפנסיה ועוד אותיות קטנות שחבל לפספס. אל תפחדו לשאול, לברר ולדבר על הדברים עם המעסיק. החוזה שתחתמו עליו ישפיע מאוד על המשך הדרך שלכם במקום העבודה. הכנו לכם מדריך קצר שיעשה לכם סדר בהכל.

 

1. תוך 30 יום מתחילת העבודה צריך להיות לכם חוזה/ תנאי עבודה

יכול להיות שתתחילו עבודה בלי שיש לכם חוזה חתום. עדיף לעשות את כל התהליך הזה לפני. להיכנס למקום עבודה כשכל התנאים ידועים, ברורים לכם ומוסכמים עליכם. אם לא הספקתם, או המעסיק לא הספיק – תוך 30 יום מרגע שהתחלתם לעבוד צריך להיות הסכם עבודה עם כל תנאי העבודה. מה צריך להופיע באותו המסמך?
מי המעסיק ומי העובד, תאריך תחילת העבודה ותקופת העבודה, אורך יום העבודה, יום המנוחה השבועי, השכר, תשלומים עבור תנאים סוציאליים וכן תיאור עיקרי התפקיד של העובד.

 

2. תחילת וסיום העסקה

שימו לב האם על פי החוזה האם תקופת העבודה מוגבלת מראש או שהיא לזמן בלתי קצוב. תאריך תחילת ההעסקה צריך להיות מדויק ומצוין בבירור, מכיוון שהוא משליך על הזכויות אותן אתם מקבלים. לפעמים מעסיקים מגדירים תקופה מסוימת בתור תקופת ניסיון בתנאים פחותים, ווחשוב שתוודאו שאורך התקופה והתנאים לאורכה מוסכמים עליכם.
תקופת התראה לפני סיום העסקה חשובה כי היא מאפשרת לשני הצדדים להתכונן לקראת הצעדים הבאים שלהם. תוודאו שתנאי סיום ההעסקה שלכם ברורים, ותקופת ההתראה לא ארוכה או קצרה מדי – תקופה קצרה מדי לא תאפשר לכם להתכונן נכון לעבודה הבאה שלכם או לחיפוש אחריה, ותקופה ארוכה מדי עשויה למנוע מכם משרות נחשקות שהאיוש שלהן הוא מיידי.

3. משכורת ובונוסים

חשוב לוודא שהמשכורת אכן תואמת את הסכום שהסכמתם עליו והמועד המדויק שבו המשכורת תועבר אליכם (ב1 לחודש? ה-10 לחודש?). . שימו לב שמופיע שיש לכם החזרי נסיעות (על פי תחבורה ציבורית או דלק? גם לזה יש משמעות). ותבדקו אם מופיע בחוזה שיש לכם קרן השתלמות. בתור חיילים משוחררים פעמים רבות זה לא יכלל בחוזה שלכם, אבל תמיד כדאי לבדוק עם המעסיק מה התנאים.

 

4. שעות העבודה

כדאי לוודא מראש מה מצופה מכם מבחינת שעות עבודה וימי עבודה. מבחינת התנאים הבסיסיים: אם אתם עובדים 5 ימים אורך יום העבודה שלכם צריך להיות גג 9 שעות. אם אתם עובדים 6 ימים בשבוע אז מקסימום 8 שעות ביום. משמרת לילה מוגדרת 7 שעות ביום. חוצמזה יש שעות נוספות – שעליהן משלמים לכם בנוסף. על השעתיים הראשונות הנוספות באותו יום 125% מהשכר וכל שעה נוספת זה 150%. עדיף לנהל משא ומתן על תמהיל השעות מההתחלה וכמובן לבדוק מה הנוהל והיחס לעבודה מהבית. שימו לב אם יש אפשרות לשעות עבודה גמישות, משמרות, שעות נוספות, ועבודה בסופי שבוע וחגים.
לפעמים יופיע בחוזה משפט בסגנון “מתחייב לשעות עבודה בהתאם לנדרש לצורך השגת היעדים” – סעיף כזה מוכרח להגיע עם הגדרת גבולות ברורה והגדרה לשעות נוספות, כמו גם השכר שישולם בהן. במקרים רבים יגדיר המעסיק חלק מהשכר כתשלום עבור שעות נוספות, אך ללא הגדרה ברורה של מהי אותה מכסת שעות נוספות. יש לוודא שברור לשני הצדדים האם מדובר בעוד 10 שעות, 50 או 100, ושהפיצוי הכספי אכן הולם את כמות השעות.
לפי החוק, גם עובדים בשכר גלובלי זכאים לתשלום נוסף על עבודה בימים מיוחדים, כמו שבתות וחגים. אם תיתכן סיטואציה שבה המעסיק ידרוש מכם לעבוד בימים אלו, אתם זכאים לתשלום של 150% על כל שעה בנוסף לשכר הגלובלי. כדאי לוודא שמצבים אלו מוזכרים בחוזה בצורה ברורה.

 

5. עבודה נוספת

אם אתם רוצים לעבוד בעוד עבודה שימו לב שהחוזה לא מגביל אתכם בעניין הזה.

 

6. דמי מחלה

חשוב שתבררו האם ההסכם נותן לכם מעבר לדמי המחלה המינימליים (יום וחצי מחלה על כל חודש עבודה במשרה מלאה, וצבירה של עד ל-90 ימי מחלה). שימו לב מה מדיניות התשלום על ימי מחלהלפי החוק על יום המחלה הראשון אתם לא מקבלים שכר, על השני והשלישי תקבלו 50% ורק מהיום הרביעי מקבלים שכר מלא. יש מקומות שבהם מקבלים תשלום על ימי מחלה כבר מהיום הראשון.

7. חופשה שנתית

לפני שאתם חותמים על החוזה שימו לב כמה ימי חופשה שנתיים המעסיק נותן. חשוב שתדעו שכל כל עובד או עובדת זכאים לחופשה שנתית בתשלום, חוץ מהחופשות של החגים, מילואים או ימי מחלה. אם אתם עובדים 6 ימים בשבוע מגיעה לכם חופשה של 12 יום, ואם אתם עובדים 5 ימים בשבוע מגיע לכם 10 ימי חופשה שנתיים. יש מעסיקים שנותנים ימי חופש נוספים, אבל זו החובה שכתובה בחוק. ימי החופשה גדלים ככל שהוותק שלכם בחברה עולה.

8. פנסיה

אם אתם בני 21 (בנים) או 20 (בנות) ומעלה מגיע לכם הפרשת פנסיה מהמעסיק. אם כבר היה לכם פנסיה ממקום עבודה אחר חייבים להפריש לכם כבר מהיום הראשון. (אפשר לשלם לכם את זה רטרואקטיבית אחרי 3 חודשי עבודה אז אל תיבהלו..). אם זו העבודה הראשונה שלכם ועוד לא הפרישו לכם פנסיה משום מקום אחר – רק אחרי חצי שנה יפרישו לכם פנסיה.

 

חשוב שתדעו: אם אתם לא בטוחים שאתם מקבלים את כל הזכויות שלכם בחוזה אתם יכולים לפנות לייעוץ במשרד העבודה: 1-800-800-390
או במייל : report.achifa@labor.gov.il