שאלות נפוצות בראיון עבודה: כל מה שצריך לדעת
בראיון העבודה מבקש המראיין לא רק לשמוע מה יש לומר, אלא גם להתרשם מהאופן בו אתה מתנסח, משפת הגוף שלך וממה שאתה משדר באופן כללי. לכן, חשוב שתתכונן ככל שניתן למה שעשוי לעלות בראיון.
מראיינים יכולים גם לשאול שאלות אליהן לא התכוננת ולנווט את השיחה למקומות שלא צפית, אך החשיבות בהכנה לראיון היא מעבר ליכולת להכין תשובה לשאלה ספציפית אלא להכין את עצמך לסיטואציה המלחיצה של הראיון. ככל שתתכונן יותר, כך תחוש פחות לחוץ.
כאן בחרנו למנות את השאלות שסביר להניח שתישאל בראיון.
ספר על עצמך
- מיקוד . עליך להיות ממוקד ברושם שאתה רוצה להשאיר על המראיין. חשוב שתהיה רהוט, ענייני ואופטימי.
- הקשב לדבריך. חשוב שתתכונן לשאלה זו טרם הראיון ותקשיב לעצמך ולמה שאתה אומר, תוך מתן מחשבה לאיך דבריך נשמעים ועד כמה אתה בונה כאן תדמית שתתאים לתפקיד אליו אתה מנסה להתקבל.
- הכנה מראש. חשוב לתרגל את הדרך בה תרצה להציג את עצמך, מומלץ גם מול אנשים אחרים: מה ביכולתך להביא איתך לתפקיד, הידע שצברת והניסיון שאתה מביא איתך בהתאם לתפקיד המבוקש, כישורים כגון יכולת ניהולית, יכולת ארגון, ניסיון רלוונטי, תכונות אופי שמייחדות אותך
- הצגה עצמית. הצגה עצמית טובה וממוקדת (לא יותר מדקה וחצי עד שתי דקות) תוביל את השיחה לכיוון חיובי ותיצור את הרושם הראשוני החיובי.
- חשוב ‘לתבל’ את דבריך בחיוך, תוך שאתה מישיר מבט אל המראיין.
מהן נקודות החוזק והחולשה שלך?
לכל אדם יש צדדים חזקים יותר וחזקים פחות. הכנה לשאלה זו תעזור לך לבחור באילו דברים להתמקד וכיצד להציג את נקודות החוזק והחולשה שלך באופן שירשים את המראיין ויגרום לו לחוש כי אתה מודע לעצמך וכי סיגלת לעצמך דרכים להתמודד עם נקודות החולשה שלך.
- נקודות חוזק. עליך להתחיל בהתייחסות לנקודות החוזק שלך. פה המקום למנות את הצדדים החזקים שלך, תוך מתן דוגמאות לאופן בו צדדים אלו באישיותך סייעו לך להצליח בהתנסויותיך בעבר (כמובן, על הדוגמאות להיות רלוונטיות לתפקיד אליו אתה מתראיין).
- התמודדות עם חולשות. זו הזדמנות עבורך להציג בפני המראיין כי הינך מודע לנקודות החלשות יותר שלך וכי מצאת פתרונות יצירתיים על מנת שנקודות אלו לא יעמדו בדרכך. כאן יהיה מתאים גם שתתן דוגמא לאופן בו אתה מתמודד עם החולשה. חשוב להדגיש: יש למנות נקודות חולשה שאינן משמעותיות לתפקוד היומיומי שלך בעבודה.
מהן תכניותיך לעתיד?
המראיין ירצה לבדוק באמצעות שאלה זו את יכולת התכנון שלך לטווח ארוך. עד כמה אתה חדור מוטיבציה לקבל את התפקיד והאם אתה אדם שנוהג לנדוד בין תפקיד לתפקיד.
- היה חכם. גם אם יש לך תוכניות אישיות שונות ומגוונות שאינן עולות בקנה אחד עם התפקיד, אין זה המקום לחשוף אותן.
- היה נבון. אם אתה באמת רוצה לקבל את התפקיד, עליך לענות באופן ממוקד, על פי דרישות התפקיד ומקום העבודה, וכן בהתאם למה שנראה לך שהמראיין היה רוצה לשמוע.
- מוטיבציה. הפגנת מוטיבציה לעבוד בתפקיד ובארגון תהווה נקודה נוספת לזכותך.
תן לי דוגמא לבעיה שהתמודדת איתה וכיצד עשית זאת
המראיין מחפש דוגמאות אמיתיות ומוחשיות שמראות על ניסיונך וכישורך.
- הצג בעיה. כדאי להתכונן לבעיה כזאת מראש ולא להיות מופתע. הצג בעיה אמיתית מקצועית שעמדת בה בהצלחה, לא קלה מידי, אך גם לא שולית או יוצאת דופן.
- תן דוגמא. אפשרות טובה היא דוגמא כגון “קיבלנו הזמנה לספק מספר מאד גדול של מוצרים ללקוחות. בתום שבוע הצלחתי לטפל בכך, לארגן את אגף הייצוא בחברת והצלחנו לעמוד במשימה”.
ספר לי על פרויקט שביצעת בצוות העבודה שלך וכיצד באה לידי ביטוי תרומתך
המראיין מבקש לבדוק עד כמה היית דומיננטי ומרכזי בצוות, באיזו מידה היית מעורב ויעיל.
- התלהבות. חשוב שתגלה עניין והתלהבות בפעילות שעשית. בהצגת הדברים דבר בלשון יחיד: “עשיתי, תרמתי, הקמתי” ולא בלשון רבים.
- אכפתיות. המראיין יכול, לדוגמא, להסיק לפי מידת ההבנה, ההתלהבות והבקיאות בפרויקט באיזה מידה אתה אכפתי ומעורב בעבודה.
מה היו אומרים עליך מנהליך במקומות בהם עבדת
כאן שוב יש לך הזדמנות להתמקד בהצלחות התעסוקתיות הקודמות שלך. גם אם המראיין יבחר להתמקד ולשאול על ביקורת שעשוי מנהלך לשעבר לומר עליך. חשוב שלא תיפול בפח.
- יכולת קבלת ביקורת. גם אם היית העובד המצטיין, סביר להניח שלבוס שלך יהיו גם דברי ביקורת עליך – התמודדות טובה שלך עם השאלה תעלה את ערכך בעיני המראיין. נכון יהיה להראות כי הינך מקבל את הביקורת ולא מתגונן מפניה, אולם עם זאת מראה כיצד התמודדת עם הביקורת שהעלה הבוס, במהלך העסקתך במקום וכיצד למדת ממנה.
- תן דוגמא . כגון: המנהל שלי היה אומר שיכולת הארגון וההתמקדות שלי הינה גבוהה ביותר, תוך זמן קצר ייעלתי את דרכי העבודה ואת אופן התיוק של המסמכים בחברה. עם זאת, הבוס שלי אמר כי אני לפעמים מפוזר וזה מתבטא במהלך ישיבות הצוות. פתרתי זאת על ידי כך שהייתי מתכונן לפני ישיבות הצוות, הייתי רושם לעצמי נקודות שברצוני לדון בהם וכך יכולת הארגון והסדר שלי בישיבות הצוות השתפרה מאד.
למה עזבת את העבודה הקודמת?
כמו לכולם, גם לך יש בוודאי כמה שאלות שהיית מעדיף שלא יישאלו. שאלות כמו:
- מדוע עזבת את מקום עבודתך האחרון רק לאחר 3 חודשים?
- מדוע אין לך המלצה ממקום עבודתך הקודם?
- מדוע לא קודמת במקום עבודתך האחרון לאחר תקופה כה ארוכה בה עבדת במקום?
לכן, עליך להתכונן לכך ששאלות אלו עשויות לעלות במהלך הראיון ולהכין להן תשובות הולמות אשר לא יסגירו את הקושי שלך עם הנושא.
- תתכונן. הכנה טובה לשאלות אלו תאפשר לך לתרגל בינך להבין עצמך התמודדות עם הנושאים אשר קשים לך יותר. כך, כאשר תגיע לבסוף לראיון לאחר שתרגלת מס’ פעמים מענה על השאלות הללו, תוכל לענות עליהן בנינוחות וברוגע.
- ניסוח תשובות. חשוב להתכונן היטב לשאלות אילו על ידי כתיבתן וניסוח מענה אליהן כך שיציגו אותך באור חיובי.
- צד חיובי. חשוב לזכור שלכל מטבע יש שני צדדים ועלינו להציג את הצד החיובי במצבים אילו, אם אנחנו לא נעשה זאת המראיין לא יראה זאת.