הדירה הראשונה שלי

 

השתחררתם וכעת הגיע הזמן גם להשתחרר מההורים ולעבור לדירה עם שותפים חדשים. אז איך מתחילים לחפש? מה חשוב לבדוק לפני שחותמים על החוזה? הכתבה הבאה תעשה לכם קצת סדר.

 

 

 

ההחלטה לעזוב את הבית היא לא החלטה קלה. מדובר בהוצאה כלכלית כבדה הכוללת בתוכה, מלבד דמי השכירות, חשמל, מים, ארנונה ועוד. בנוסף, עכשיו עליכם לדאוג לניירת, לאוכל ולניקיון בכוחות עצמכם. מצד שני, היא שלב מתבקש בדרך שלכם לעצמאות ולפעמים כדי למצוא עבודה או להיות קרובים ללימודים, בכל מקרה אין הרבה ברירה.

רובנו היינו חולמים לגור לגמרי לבד, אבל לרוב המציאות הכלכלית לא מותירה כל ברירה, ומאלצת אותנו לשכור דירה עם שותפים. להחלטה כזו יש יתרונות כמו חלוקה בהוצאות השכירות, חיי חברה וחלוקה במטלות הבית, וכמובן גם חסרונות; חוסר שקט ופרטיות, התגמשות עם השותפים והתחשבות בהם.

אז מאיפה מתחילים?

לפני שבכלל תתחילו את החיפוש, עצרו רגע, בדקו את המצב הכלכלי שלכם והגדירו לעצמכם מהו המקסימום שתוכלו להרשות לעצמכם להוציא על שכירת דירה וההוצאות הנלוות. אחרי שתדעו מה התקציב שלכם חשוב שתגדירו את הדרישות שלכם – על מה אתם לא מוכנים להתפשר (קרבה למוסד הלימודים, מרפסת, שירותים נפרדים וכו’) ומה הדברים שיהיו יתרונות אבל לא תחרגו מהתקציב כדי להבטיח אותם.

עכשיו אפשר להתחיל: ברחבי הרשת קיימים לא מעט אתרים שמיועדים עבור חיפוש דירות שותפים להשכרה. באתרים אלו תוכלו לחפש את דירת חלומותיכם על פי קריטריונים בסיסיים מאוד כמו העיר המבוקשת, מספר החדרים בדירה ומחיר, ואפשר לסנן גם לפי הדרישות שלכם: דירה מרוהטת, מזגן, מרפסת או חניה. האתרים הגדולים: יד 2 הומלס WINWIN

במקביל לאתרים, זה הזמן להצטרף לקבוצות הפייסבוק הרלוונטיות, בהתאם לצרכיכם, ולהפעיל את הנוטיפיקציות עד לרגע המרגש שבו תוכלו להסיר אותן שוב. הקבוצות מחולקות מראש לפי ערים או אזורים, שותפים או דירות ריקות, ויש גם קבוצות שמגבילות את שכר הדירה לתקציב “שפוי”.

אל תשכחו, שכמו בחיפוש עבודה, חיפוש דירה גוזל זמן רב ואל תתביישו להעזר בחברים. כתבו בפרופיל האישי שלכם שאתם מחפשים דירה וציינו את הדרישות שלכם, כדי שחברים ששומעים על דירה פנויה יוכלו לתייג אתכם או לחבר אתכם לחברים שמחפשים שותפים. תמיד נחמד יותר להגיע עם המלצה ולדעת משהו על השותף או השותפה הבאה שלכם.

עוד יתרון לפייסבוק – אם מצאתם דירה רלוונטית דרך הפייסבוק, אפשר להציץ בפרופיל של מפרסמ/ת המודעה ולראות אם יש איזושהי התאמה (יחד עם זאת, אל תהיו סטוקרים וזכרו שהפרופיל לא תמיד משקף אחד לאחד את האישיות של בעליו).

קבוצות גדולות לערים מרכזיות: תל אביב חיפה ירושלים באר שבע

כמובן שאפשר למצוא דירה גם באמצעות מתווכים מורשים, רק קחו בחשבון שמדובר בתוספת מחיר של חודש שכירות נוסף לפחות. אם בחרתם לפנות למתווכים, ודאו שהם אכן מורשים וכי הדירה לא מופיעה בערוצים אחרים בפניה ישירה לבעלי הדירה וללא עמלה.

 

בדקו את הדירה

אז הבנתם את השיקולים החשובים לכם וכבר מצאתם כמה אפשרויות. עכשיו מתחיל השלב של בדיקת הדירות. אל תסגרו על הדירה הראשונה שראיתם (אלא אם היא במקרה באמת עונה על כל הדרישות) ובדקו במקביל אופציות נוספות. כשאתם בודקים את הדירה, כדאי להביא אתכם מישהו שאתם סומכים על דעתו, כדי שייתן חוות דעת אובייקטיבית. לעיתים הדחף למהר ולעבור דירה יכול  לעוור אתכם ולגרום לכם לקבל החלטות אימפולסיביות שתתחרטו עליהן בהמשך.
צאו לסיבוב באזור הדירה ובדקו את מצב החניה באזור, אם יש תחבורה הציבורית, את הקרבה לאזורים מרכזיים ואת מידת הרעש, מה שמאוד יכול להפריע לכם לישון ולהתרכז בלימודים.

חפשו סימני רטיבות ועובש בקירות ובתקרה ובדקו את תקינותם של הדברים. אל תתביישו לפתוח ארונות (ברשות הדיירים הנוכחים כמובן), להפעיל ברזים ולהוריד את המים בשירותים. אם מצאתם פגם בדירה, דאגו ליידע את שאר השותפים ובעל הדירה. אם תכנסו לדירה, חשוב לצלם את הליקויים הנראים לעין, כדי להבטיח שאם יתעורר בעתיד ויכוח הנוגע אליהם, יהיו בידיכם הוכחות שאתם לא אחראים לנזק.

שאלו את השותפים על בעל הדירה ובררו האם הוא דואג לתיקונים במהירות או “מורח” אותם, מה תדירות הביקורים שלו בדירה והאם הם כוללים התראה מראש. לא לשכוח לשאול על ההוצאות הנלוות: כמה ארנונה משלמים, האם יש ועד בית, מה גובה החשבונות החודשיים ואילו שירותי אינטרנט/טלוויזיה יש.

יש דיירים שמתנים את הכניסה לדירה במכירת ריהוט. בדקו האם זה באמת משתלם לכם ואל תתחייבו לרכוש פריטים שלא יתאימו לכם בהמשך.

 

 

החוזה

מצאתם את הדירה מיוחלת? מזל טוב! כעת אתם עומדים לפני שלב החתימה על החוזה;
לפני החתימה, בקשו טיוטה כדי לעבור עליו עם בעל ניסיון ואם משהו נראה לכם חריג התייעצו עם חברים או בקבוצות פייסבוק בסגנון שואלים עורך דין.

אז מה ייכלל בתוך החוזה ומה הן הנקודות החשובות שיש לשים לב אליהן?

✔ תחילת מועד חוזה השכירות, או במילים אחרות, תאריך הכניסה לדירה.

✔ תחילת סיום חוזה השכירות שהוא גם תאריך היציאה מהדירה (כמובן שאם ברצונכם להמשיך להתגורר בדירה מעבר למועד המצויין בחוזה, תוכלו פשוט לעדכן את בעל הדירה על כך ולחתום על חוזה מחדש.

✔ סכום דמי השכירות המדויק, מועד ואופן התשלום.

✔ אם בדירה קיימים מכשירי חשמל או רהיטים המושכרים ביחד איתה, דאגו שהם יפורטו בחוזה, וחייבו את המשכיר לתקן אותם במידה והם נפגמו כתוצאה מבלאי טבעי.

✔ בהסכמת המשכירים, הוסיפו לחוזה סעיף בו יצויין שתוכלו לעזוב את הדירה בתנאי שתמצאו דיירים חלופיים

המלצה שלנו: רצוי שכל אחד מהשותפים יחתום על חוזה שכירות בנפרד, שכן במקרה של חתימה משותפת, די בדייר אחד שמפר את החוזה כדי שהוא יבוטל גם מול שאר הדיירים.

סאבלט

אם אתם לא בטוחים שאתם מוכנים למעבר או שגרים רחוק מהמקום שאתם מעוניינים לשכור בו דירה – אל תשכחו את האופציה של סאבלט – השכרת דירה מדייר/ת לתקופה קצרה ומוגדרת מראש. כך תוכלו גם לבדוק את השכונה, את החיים עם שותפ/ה ואת ההוצאות שלכם לתקופה קצרה יחסית ובעיקר לאפשר לעצמכם זמן למצוא את הדירה הנכונה בלי לחץ ובלי נסיעות ארוכות שגוזלות זמן ואנרגיה. גם סאבלט אפשר למצוא באתרים השונים או בקבוצות פייסבוק כמו זו.