4 דרכים להשגת מוטיבציה בדרך חיובית

הפייסבוק והאינסטגרם מלאים באנשים יפים ומוצלחים שיכולים לגרום לנו להסתכל על עצמינו ולהגיד: רגע, איך הם מספיקים את כל זה? ואיפה אני?. אז במקום שזה יפיל אותנו וניכנס לתסכול – אפשר לשאוב מוטיבציה חיובית מכל דבר.  הטיפים הבאים יוכלו לעזור לנו לבחור בדרך של הצלחה.

 

 

1. להציב לעצמנו מטרות

זו מלכודת שהרבה נופלים בה. במיוחד אם רק השתחררנו מהצבא. יכול להיות שיש לכם איזה חזון בראש על איך החיים שלכם הולכים להיראות, אבל האם זה מה שאנחנו באמת רוצים? או שזה משהו שבחרו בשבילנו? יש אנשים שהשאיפה שלהם מאז שהם היו קטנים זה להיות רופאים, הם מצטיינים במקצועות ראליים וסביר להניח שגם ההורים שלהם מאוד מרוצים מהרצון הזה. בצבא הם משרתים בחיל הרפואה ואחרי הצבא הם מחפשים מקום ללמוד בו רפואה ונראה שהמסלול שלהם בחיים כבר סלול בשבילם.
האמנם? אם הולכים ובודקים מגלים שהרבה פעמים הבן אדם הזה מגיע ממשפחה של רופאים ולמעשה הוא “אימץ” את המטרות של ההורים והמשפחה שלו, והפך אותם למטרות חיים בשבילו. היעד שבחר בחיים הוא אחלה, אבל הוא אף פעם לא השקיע יותר מידי מחשבה בסיבה שהובילה אותו לשם.
הפואנטה היא שאנשים מוקפים בגורמי השפעה חיצוניים והשפעות של אנשים אחרים. לכל אחד יש חזון שונה לגבי מי אנחנו בדיוק. אבל אף אחד לא מכיר אותנו, כמו שאנחנו מכירים את עצמנו. לא כדאי לנו לבחור בדרך מסוימת רק בגלל ש”צריך”. המוטיבציה צריכה לבוא ממנו, ממקום פנימי בתוכנו. מתחומי העניין שלנו, מהכישרון שלנו. להיות מייצגת של כל מה שממלא ומשמח אותנו. לא צריך להתעלם לחלוטין מהרצונות של המשפחה והחברים, אבל לא תהיה לנו מוטיבציה אמיתית להשיג מטרות, אם הן לא באמת שלנו.
איך נשיג את המטרות שלנו?
  • נקציב בכל יום זמן מסוים לבניית אסטרטגיה להגשמת המטרות שלנו
  • נחשוב על המניעים שהובילו אותנו להשגת המטרות
  • נזכיר לעצמנו איך ולמה בחרנו במטרות האלו
זה יעזור לנו להרגיש גאים בעצמנו ולדעת שאנחנו בכיוון הנכון.

2. לפרוט את החזון

כשאנחנו חושבים על העתיד שלנו, האם אנחנו מדמיינים את הפרטים הקטנים? והכוונה היא לא לפנטזיה הפופולרית של להיות מיליונרים ולגור בוילה ענקית. כלומר, אין שום דבר רע בלחשוב על עושר ותהילה. אבל הדברים האלו הם לא מטרות, אלא סתם דברים שחושבים עליהם בשביל הכיף.
קשה לנו לתכנן תכנית על איך להגיע לשם, כי ה”שם” הזה לא באמת קיים. זה ההבדל בין מטרה לחלום. הרבה פעמים מערבבים את המושגים האלו, אבל יש הבדל. חלומות הם גמישים ופשוטים. הם מכילים רגשות ופעולות דמיוניות. אפשר לחלום על לעוף או לעבור דרך קירות, אבל זה לא אומר שזה באמת יקרה. יש חלומות מסוימים שמעוררים בנו השראה לשינוי, לנסות להשיג משהו, אבל המטרות שלנו הן אלו שגורמות למרדף. המטרות הן צעדים קונקרטיים לעבר משהו שאנחנו רוצים. יש להם דדליינים, עלויות ומכשולים. הן יכולות וצריכות להתקיים בחיים עצמם. אפשר לעורר את המוטיבציה כל יום על ידי חשיבה וויזואלית על המטרות שלנו, עד לפרטים הקטנים ביותר.
אם אנחנו רוצים להצליח במבחן נדמיין את עצמנו בתוך חדר, מסתכלים על דף. עכשיו נחשוב על תחושת העיפרון בתוך היד שלנו ואת התחושה של משענת הכיסא. זוהי טכניקה בה משתמשים הרבה ספורטאים מקצועיים לפני תחרויות גדולות. הם מדמיינים את עצמם מנצחים וכמובן עושים את כל מה שהם יכולים כדי לגרום לזה לקרות. זה יכול לעזור לא רק למטרות קצרות טווח.
אפשר לעשות את אותו הדבר עם העתיד שלנו. נשאל את עצמנו כל מיני שאלות. איך נראית השגרה שלנו? עם מי אנחנו נמצאים הכי הרבה? השאלות האלו אולי נשמעות מוזרות, אבל הם יתנו לנו כיוון ודרייב. לא חייבים לשאול את כל השאלות בבת אחת ולא חייבים לדעת את כל התשובות. בכך שנכריח את עצמינו להיות ספציפיים, אפשר להפוך רעיונות לא מוחשיים למטרות ברות השגה.

3. כוח הציפיות

ציפיות של אנשים אחרים יכולות לגרום לנו ללכת בדרך שלא באמת מתאימה לנו ולגרום לנו להרגיש אבודים ושאנחנו לא באמת מממשים את עצמנו. לא כדאי שנמצא את עצמנו עושים משהו, רק כדי להימנע מלאכזב אנשים אחרים. אם אנחנו יודעים לאן פנינו מועדות בחיים, הציפיות שלנו מעצמנו יכולות ממש לחולל שינוי. אחרי שהחלטנו מהן המטרות שלנו, נשתף עוד מישהו. אפשר לספר לחבר או מישהו מהמשפחה לאן פנינו מועדות בחיים ולמה. נספר להם על החזון ועל הצעדים שאנחנו מתכננים לעשות על מנת להפוך אותו למציאות.
מה קורה בדרך כלל?
  • אנשים מסתירים את החלומות שלהם מהעולם
  • אנשים שומרים את המטרות שלהם ברשימות סודיות של דברים לעשות
  • אנשים לא משתפים במטרות שלהם, אלא אם כן הדרך לשם מושלמת ב 100% (מה שקורה רק לעיתים נדירות).
בכל מקרה, אנשים פשוט מתביישים להראות לעולם מהי התשוקה שלהם. הסתרת המטרות עלולה למנוע ממנו להתקדם. כשאנחנו מסבירים את המטרות שלנו לעולם, אנחנו הופכים אותן לדדליינים ממשיים. אם אף אחד לא ידע על התכנונים שלנו, יהיה לנו יותר קל לוותר לעצמנו. לכן ליצור את הציפיות האלו אצל אנשים אחרים יכול לעזור. אנחנו צריכים מישהו שיצפה שנסיים משהו בשעה שאמרנו שנעשה אותו. כדאי למצוא מישהו שאכפת לנו ממנו, שיבדוק את מצב ההתקדמות שלנו.
מה נוכל להשיג בדרך של שיתוף הציפיות?
  • אם לא נעשה את מה שתכננו, יהיה לנו לא נעים שאחרים יראו שאנחנו מוותרים.
  • אף אחד לא רוצה להודות על כישלונות בפני אנשים שאכפת לו מהם.
  • אם נסיים לעשות את מה שתכננו, נשמח לשתף בהישגים את אלו שאוהבים אותנו ולגרום להם להיות גאים בנו.
הטריק הזה יכול לעבוד רק אם אנחנו משתפים אדם אחד או שניים. אם נשתף את כל העולם בתכניות שלנו, המוטיבציה שלנו עשויה לרדת, כי אנחנו מאמצים לעצמנו זהות לא אותנטית, שהיא לא באמת מי שאנחנו.
אם לדוגמה אנחנו רוצים להתקבל למסלול לימודים מסוים שנחשב יוקרתי, והחלטנו לספר לכל החבר’ה שלנו על זה, אז הם אוטומטית כבר יחשבו עלינו כבר בתור סטודנטים למקצוע הזה. פתאום יש לנו מוניטין וטייטל של סטודנטים במקצוע הזה, מבלי שעשינו יותר מידי. אז בשביל מה להשקיע עכשיו זמן ומאמץ בשביל משהו שנראה שכבר השגנו? לכן כדאי לספר רק לבן אדם אחד שאכפת לנו ממנו – הציפיות שלו יתדלקו את ההצלחות שלנו.

4. להחיות את המוטיבציה

אי אפשר להרגיש בעלי מוטיבציה כל הזמן. גם אם ניישם את כל הטיפים כאן, יכול להיות שיהיו רגעים שעדיין נרגיש עצלנים או לא פרודוקטיביים מספיק. לא משנה כמה אנחנו שאפתניים, אי אפשר להימנע מרגעי החולשה האלו. הרבה מהאנשים נותנים לתחושות השליליות האלו לעצור אותם בדרך להגשמת המטרות שלהם. הם מצפים שהכל יבוא להם בקלות, אבל החיים כמובן, לא עובדים ככה. כל דרך בה נבחר תהיה מלאה בכישלונות ותסכולים. אנחנו לא יודעים איזה סוג של מכשולים הם יהיו, מתי או למה הם יגיעו. אבל העניין הוא שאנחנו יודעים מראש שהמכשולים האלו יגיעו.
איך להכין את עצמנו?
הטריק הרביעי לשמירת המורל והמוטיבציה כל יום, הוא להבין איך להחיות את המוטיבציה. ניצור מראש תכנית שלוקחת בחשבון את הרגעים האפלים והעצלים ביותר שלנו. חוץ מזה, יש דבר אחד מרכזי שיהיה צריך להיות כלול בתכנית – הדרך לקבל את הכישלונות שלנו.
ארבעה עקרונות שכדאי לזכור על כישלונות:
  • מה שקורה, קורה ואנחנו לא יכולים לשנות את זה – גם אם בזבזנו עכשיו שעתיים על צפייה בטלוויזיה, יהיה יותר מבוזבז אם נאכל על כך רגשות אשם במשך שעה נוספת ולא נעבוד.
  • כל שנייה היא הזדמנות לפתוח דף חדש
  • אפשר ללמוד מהטעויות
  • הגדולה היא לדעת לקום ולנסות שוב

בהצלחה!