האם אנחנו מפחדים להצליח?

פחד

אחרי השחרור יש ציפיות גבוהות – שלנו מעצמינו ושל הסביבה מאיתנו. לדעת מה אנחנו רוצים, לכוון לשם, לפעול ולהצליח. אבל האמת: זה קצת מפחיד. אז למה אנחנו כל כך חרדים מהצלחה ואיך אפשר להתגבר על זה?

 

באדיבות: דויד לנדאו, מנהל  KRiKI CLUB

מי שקרא את הספר “אבא עשיר אבא עני בטח זוכר את הדימויים של הסופר על פחד וחרדה, ומה הם גורמים לנו. אדם שמתעמק בחרדות של חייו לא יתקדם הרבה מעבר לגבולותיו האישיים. “אין לי כסף ואני מפחד שאני לא אסגור את החודש”, “אני פוחד שאחרים שלי יגידו לי שאני לא מוצלח בגלל שאני לא לומד לתואר”, “החבר הזה מזיק לי.. אבל אם אני יתחיל לנפנף חברים לא יישארו לי חברים”, “מי ייקח אותי לעבודה אחרת בכלל?”… המחשבות רבות והמעצורים גדולים. אמונה מגבילה היא כמו בלמים תקולים ברכב, אפשר לתקן אותם בדרך אחת בלבד, בכך שנחליט לתקן אותם. חשוב לזכור גם שפחד לפעמים מניע אותנו לפעולה ולכן הוא לא בהכרח כולו רע, פחד מניע לתשוקה מכיוון שלפעמים נמאס מהמצב וזה גורם לנו לפעול.

פחד הוא רגש פיזיולוגי כתוצאה מחשיפה לגירוי חיצוני. לפחד תפקיד מרכזי בשרידותו של האדם או בעל החיים, והוא משמש כאמצעי להרחקתו מהסכנה הנשקפת לחייו, ואף מהווה כגורם המונע להיכנס מלכתחילה למצבים מסוכנים. מנגנון שהתפתח לפני אלפי שנים כדי להודיע לגוף באופן מודע וגם לא מודע שיש סכנה. עם זאת פחד יכול להגביל את תפקודו של האדם, ואת מרחב העשייה והפעילות שלו. לרגש זה קיימים רגשות שכנים בשם חרדה ופוביה שהם בעצם מצבי דחק. השינוי הגדול ביותר שניתן ליחס בין מצב דחק אחד לאחר הוא זמן, אנו מתחילים עם פחד מידי, אם קיים דאגה כלפי משהו אז יכול להיווצר חרדה (רלוונטי יותר למשהו שקיים בעתיד) וכאשר משהו אינו יכול לעזוב אותנו לאורך זמן רב הוא כנראה יהיה פוביה (וילווה עם תגובות מנטליות ופיזיות חמורות).

להתמודד עם הפחד לפני שאנו מתפתחים לכיוונים חדשים

לפני כמעט מאה שנים חיי לו כומר צעיר בשם פראנק גונסאלס. פראנק היה בעל חלום שאפתני ביותר אך הוא פחד לממש אותו כל כך ששנתיים הוא נשא עם עצמו את החלום שלו ממקום למקום ללא לדבר עם אף אחד מילה עליו. מה הייתה שאיפתו הגדולה ביותר של הכומר הצעיר? להקים מוסד חינוכי שבו צעירים וצעירות יכלו ללמוד תוך כדי עשייה. ומדוע התהלך לו הכומר במשך שנתיים עם החלום אך לא מימש דבר? מכיוון שהתקציב עבור שאיפה זאת היה מליון דולר (בערך 13,300,000 דולר בימינו)!
השאיפה והחלום היו מעבר לסכום המבוקש ואם הוא באמת רצה לממש את חלומו היה עליו להתגבר על הפחד. במשך שנתיים בנה פראנק תוכנית ממשית לקיומו של המוסד החינוכי אשר דמיין ולאחר שמאס רק מלדמיין החליט לעזור אומץ ולתקשר את החלום אל העולם, הגיע הזמן להחלטה. “אשיג את הכסף בתוך שבוע!” חשב הכומר הצעיר והתחיל לממש את צעדיו מיד. השלב הראשון אשר עשה לכבוד מימוש שאיפתו היה פרסום בעיתון את שם הדרשה שלו “מה הייתי עושה עם מליון דולר”. הוא עמל על הדרשה שלו לילה לפני נשא תפילה בה דמיין את כספו כבר בידיו אך ביום הדרשה שכך את החומר הכתוב שלו בביתו והגיע ללא עזרים.
ביום הדרשה הוא עצם את עיניו ומסר את הדרשה באופן הכנה ביותר והתשותקי ביותר שיכל לעשות, פירט לפרטי פרטים כיצד הוא יממש את תוכניתו להקים ממסד חינוכי. בסוף הדרשה שלו הוא הלך להתיישב במקומו, ומיד, מהשורה השלישית קם אדם שפנה לכומר וציין שמצא חן בעיניו הרעיון שלו, והוא מוכן לממן את המיזם המדובר. פראנק גונסאלס אכן הקים את המוסד אשר דמיין ושאף אליו בתחושה עזה ובהגדרה המדויקת של הזמן שהציב לעצמו, ואפילו יותר טוב, בטווח של 36 שעות.

אז איך ליישם את זה?

נכון . לא כל אחד צריך להתגבר על פחד כדי לבקש מליון דולר, אך רבות מהשאיפות שלנו בחיים גדלות אפילו מכל סכום כספי. שאיפתנו יכולות להיות בריאות, זוגיות, אושר, חוויות והן דורשות יציאה מאזורי נוחות והתגברות גם על חרדות. מה שחשוב להגיד, עוד לפני הדרך ליישום הרעיון, זה שללא התגברות על הפחד (שנמשך יותר מכמה דקות) אנו נשאר תקועים וסטטיים באותו המצב למשך זמן רב! הפתרון הראשון הוא צריך להגיע להחלטה לשינוי ולפעול על פי תוכנית שרקמנו להתגברות באופן דרסטי או באופן מתון על הפחד.
הפתרון השני הוא שניתן להסתכל על מצב הדחק בשם פחד הוא שהפתרון אליו דומה לו כמעט בדיוק כמו מה שגורם לו: פחד נגרם לרוב מחוסר ניסיון, רגשות, מחשבות, סביבה, זמן, אנשים, טבע (חיות, מחלות וכו) ובגלל הגוף עצמו. ניתן להגיד שהפחד הוא אויב שלך ברגע שהוא לא מועיל למצב של שרידה. סון טסו, מחבר אומנות המלחמה, אמר “הכר את האויב שלך, והכר את עצמך” ועל פי אמירה זאת, והידיעה מהם הגורמים לפחד ניתן לראות שהתשובה להתגברות על הפחד תמיד קיימת בתוכנו, כי מבחירה מודעת ניתן להשיג ניסיון, ניצול נכון של זמן, סביבה, מחשבות פונקציונאליות, בריאות בגוף, ללמוד לשלוט ברגש ולשנות את האנשים בסביבה שלנו.

ומה עוזר להתמודד עם החרדה והפחד?

בחרו לכם את השיטה שהכי מתאימה לכם:

  • לדבר עם חבר טוב
  • לנתח את הבעיה עד הסוף
  • לעשות 5 פתרונות לבעיה ואז ללכת על הפתרון האידיאלי
  • להגיד משהו טוב ל-5 אנשים שאיכפת לנו מהם
  • מה אחרים עושים כדי לצאת מהמצב הזה?
  • לנוח
  • להרפות את השרירים ואת הלסת
  • לסדר את החדר/ מרחב העבודה
  • לספור 1,2,3 ו”לקפוץ למים”
  • להיות עסוק בעבודה ופחות במחשבה

רוצים להישאר מעודכנים? הירשמו לניוזלטר שלנו

המומלצים שלנו