8 דברים שהלוואי שהיו אומרים לי לפני ששכרתי דירה

גם אתם חושבים לצאת מהבית של ההורים ולשכור דירה? לפעמים אנחנו כל כך מתלהבים מהרעיון של עצמאות ושוכחים לבדוק כל מיני דברים סופר חשובים לפני שנכנסים לדירה. אז למה כדאי לשים לב בתוך הדירה? איך לבדוק את החוזה? ואילו שאלות כדאי לשאול את הדיירים הקודמים? כדי שתרגישו שזו לא סתם דירה אלא בית.

1.לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן

לפני שהולכים לבדוק דירה, קודם מסתכלים במפה על המיקום שלה. הדירה יכולה להיות מאוד יפה בתמונות אבל מה חשוב להסתכל על מה נמצא ברחובות הקרובים – האם יש סופר קרוב? מקומות בילוי? חברים שלכם גרים בסביבה? עד כמה המקום נגיש לתחבורה ציבורית? יש חניה באזור? כל אלו שאלות שמאוד חשוב לשאול את עצמינו ושישפיעו על ההחלטה שלנו, עוד לפני שבכלל מסתכלים על הדירה עצמה.

2. לא כל הנוצץ – זהב (לפעמים זה סתם גב של חרק)

בשעה טובה הגענו לראות את הדירה – באיזו קומה הדירה? האם היא קרקע או קומה שנייה? האם יש מעלית (יעזור לנו בהמשך אם נצטרך להעלות דברים כבדים לדירה כמו ריהוט, או קניות).
אם זו דירת קרקע – חשוב לבדוק שנעשתה הדברה יסודית, כי אנחנו לא רוצים לעשות בונדינג עם מקקים במקום עם חברים. מומלץ לשאול את הדיירים הקודמים איך היה החורף בדירה, כי דירות קרקע יותר מועדות להצפות בגשמים.

3.לבדוק את החדרים וגם את השכנים

בדקו כמה חדרים יש בדירה, מה המרחק שלהם זה מזה ומהסלון (לתחושת פרטיות עתידית). איפה ממוקם החלון בחדר השינה, האם הוא פונה לרחוב? האם יש זכוכית כפולה? (יעזור לנו לשער את מידת הרעש בזמן השינה).
מה גודל החדר? האם משהו יכנס בו מלבד ארון ומיטה? מה נעשה אם נרצה ללמוד בחדר או לראות טלוויזיה, האם גודל החדר מאפשר? האם זה משהו שאנחנו מוכנים להתפשר עליו? וודאו שיש מזגן שעובד בחדר – אנחנו לא רוצים לקפוא בחורפים או שינה מיוזעת בלילות הקיץ החמים.
אזור המטבח והסלון – האם המטבח מרווח? יש מספיק משטח שיש לעבודה עליו? מספיק ארונות מטבח לאחסון? האם יש כיריים חשמליים או שיש גז? (מה שאומר – חשבון גז והחלפת בלונים). בסלון – האם יש מזגן? להידבק לספה ביולי – אוגוסט – פחות מגניב.
דירות באזור המרכז – בדקו שהבניין לא הולך לעבור תהליך של תמ”א 38 בקרוב (מה שאומר הרבה רעש, לכלוך ובלאגן). באותה ההזדמנות – בדקו עם הדיירים הקודמים איך השכנים. האם יש שכנים שאוהבים להתאמן בחלילית בכל שעות היממה, או שאולי דווקא הם צעירים מגניבים שאוהבים לארגן מפגשים ומסיבות בגג של הבניין וכאלו שאפשר לבקש מהם עזרה?

4. ללכת עם הזרם (אם הוא טוב)

בדקו מה מצב המקלחת והשירותים. האם המים בניאגרה בשירותים יורדים כמו שצריך והאם זרם המים בכיורים ובמקלחת הוא סביר, או רק זרזיפים קטנים. על פניו, נשמע שאלו דברים אזוטריים ושוליים, אבל אם אנחנו מתכננים להישאר בדירה תקופה ארוכה אלו דברים שייקחו חלק בחוויה.
באותה הזדמנות חשוב לבדוק שיש חלון במקלחת! או מערכת אוורור כדי לשמור על סירקולציה של אוויר ולמנוע רטיבות. כבר כשאתם שם – תנו מבט ממושך על הקירות והתקרה בחדר המקלחת לבדוק שאין עובש\רטיבות.
האם יש דוד חשמל או דוד שמש? הזוי ככל שזה נשמע – יש עדיין דירות בישראל עם דוד חשמל, על אף שישראל היא מדינה שטופת שמש. את ההבדל בין דוד שמש לדוד חשמל – תרגישו בעיקר בחשבונות ובזמן ההמתנה הדרוש למים כדי שיתחממו. תנו עדיפות לדירות עם דוד שמש.

5.לרהט בחכמה

האם קיים ריהוט בדירה ששייך לבעל הדירה? האם הדיירים הקודמים משאירים רהיטים שישמשו אותנו בעתיד? האם הם מבקשים תשלום על הריהוט או שישאירו בחינם מטוב ליבם? על כל השאלות האלו צריך לחשוב לפני שנכנסים לדירה ולהתארגן בהתאם על הריהוט החסר.
בדירות הראשונות שאנחנו שוכרים אני ממליצה למצוא דירה שמגיעה עם הריהוט הבסיסי (מיטה וארון בחדר) כדי לא “להיתקע” בהמשך עם הריהוט ולשבור את הראש במציאת פתרונות אחסון. אפילו אם הריהוט היה של הדייר הקודם וכרוך בתשלום, זה רוב הפעמים זול יותר מאשר לרכוש חדש ולהוביל אותו לדירה.

6. לבדוק שיש איפה לעשות כביסה

בדקו האם יש מכונת כביסה בדירה. במידה ואין – האם קיימת הכנה למכונת כביסה (חיבור לברז) או שיש מכבסה באזור. בדירה יש חצר או מרפסת? או אולי אין את שניהם? אם אין מרפסת פתוחה יכול להיות שיש מרפסת שירות שם תוכלו בבוא היום לייבש את הכביסה 🙂 אם לא, כנראה שתצטרכו למצוא מקום לייבוש בתוך הדירה.

7.לדעת שבעל דירה שדואג לדיירים זה נכס יותר מכל פנטהאוז בעולם

בדקו עם הדיירים הקודמים – האם בעל הדירה מטפל בתקלות שקורות בדירה? לוודא שהוא בא בעצמו או שהוא שולח אנשים שיטפלו מבלי לגלגל את עלויות איש המקצוע על הדיירים. (ובכל דירה כמעט קורות כאלה אז זה בסדר אם היה. שיש איזו דליפה מהצינורות בכיור, איזו ידית שבורה. דברים שהם בקטנה – פשוט כדאי לטפל בהם בזמן).
האם בעל הדירה גר בסביבה? בעל דירה זמין שמטפל בתקלות זה חשוב מאוד! עם זאת, מומלץ לבדוק שבעל הדירה לא “זמין מידי” כלומר – גר בשכנות באותו הבניין, כי כך יש נטייה למעורבות גבוה ולא בריאה בחיי היום יום מצד בעל הדירה.
לא תמיד זה כך ויש בעלי דירות שגרים בשכנות ומכבדים את הספייס של הדיירים, זה פשוט משהו שצריך להדליק אצלנו נורה אדומה ולבדוק עם הדיירים הקודמים ועם עצמינו את התחושות של מצב כזה.

8.לקרוא את כל האותיות הקטנות בחוזה

לפעמים לא כתוב במודעה, אבל אז כשאנחנו מגיעים לדירה אנחנו מגלים שיש דמי תיווך. חשוב לבדוק ששוכרים את הדירה ישירות מול הבעלים ושאין דמי תיווך באמצע.
קראו את החוזה ברוגע ובעיון, שימו לב אם ומתי קיימות נקודת יציאה מהחוזה וכמה זמן התראה מראש תצטרכו לתת במידה ותרצו לעזוב את הדירה. בדקו האם חוץ מהחזרת הדירה נקייה ותקינה תדרשו לצבוע את הדירה בסיום החוזה, על מנת שלא תהיו מופתעים בהמשך.
יש דירות בהן חתימת החוזה או הסדר התשלום נעשה מול השותפים או הדיירים הקודמים ולא ישירות מול בעל הדירה. שימו לב לדרישות בחוזה מבעל הדירה – הדרישה המקובלת היא חתימה של ערב אחד או שניים (כלומר אנשים שיחתמו שהם ערבים לכם שאתם יכולים לעמוד בגובה התשלום של שכר הדירה). לפעמים גם נדרשת ערבות בנקאית.
רוב בעלי הדירה יבקשו צ’קים מראש של מספר החודשים עליהם חתמנו בחוזה. הזמינו פנקס צ’קים מהבנק עליו מופיע הכיתוב “למוטב בלבד”. שימו לב שאתם כותבים את התאריך המדויק ואת השנה הנכונה על הצ’ק, לפני שאתם מוסרים אותו.
כתבו לעצמכם בצד בנספח לפקודת מי כתבתם את הצ’ק, הסכום ולאיזו מטרה כדי שגם בסוף החוזה נזכור כמה נתנו, למי, ובאיזה תאריך.

וזהו – אתם מוכנים להיכנס לדירה הראשונה שלכם! בהצלחה!