איזו עבודה מתאימה לי?

איך אדע איזו עבודה מתאימה לי?

הבירור התעסוקתי: איזו עבודה מתאימה לי?

זהו, השתחררתם. זוכרים את הרגע ההוא – שרשרת החיול, קבלת המדים, הנעליים, הדיסקית, ההצבה ליחידה שלכם, הנסיעה הראשונה באוטובוס לבסיס הטירונות? והנה הזמן חלף ואתם רגע לפני או רגע אחרי – עומדים בשער של תחילת חייכם כאזרחים במדינת ישראל. בשער הזה עומדות לפניכם בחירות רבות וביניהן הבחירה בתעסוקה ובהתאמה הבחירה בלימודים. בחירות אלה מורכבות משיקולים רבים, כגון מקור הכנסה, תנאי קבלה, ציפיות מהסביבה, רצונות ועוד.

בכדי לקבל החלטה מושכלת בתחום התעסוקה, יש להתחשב בשלושה עקרונות ליבה:

  • מה היכולות שלי
  • מה מעניין אותי
  • מה חשוב לי

התשובות לשאלות אלה נראות קשות להרבה חיילים משוחררים. כובד ההחלטה הוא גדול – לאן לפנות? איפה לעבוד ובמה? אחת הסיבות לקושי היא ריבוי האפשרויות (הטובות) בחוץ. הכל נראה טוב באותה מידה ואולי גם פחות טוב באותה מידה מה שהופך את הבחירה שלכם למורכבת, אבל היא מורכבת לא מכיוון שהיא קשה אלא מכיוון שהיא מורכבת ממספר רכיבים שמרכיבים את השלם שלכם: זהותכם, המטען הרגשי שלכם, הסביבה שלכם וכו’.

תהליך טבעי, שכל חייל משוחרר עובר

אולי בתהליך תייחלו לרגע שמישהו כבר יחליט עבורכם ויגיד לכם לאן לפנות. זכרו כולנו שונים אחד מהשני ומה שמתאים לאחד לא בהכרח מתאים לאחר. אנו באים מרקעים שונים ובעלי אישיות שונה.

אל תתייסרו! כולם עוברים תהליך זה והאויב העיקרי שלנו הוא לרוב המכשול הפסיכולוגי. זכרו שכמוכם עברו את התהליך כמעט כל החיילים שהשתחררו. גם מנהלי חברות גדולות היו פעם חיילים משוחררים, וגם הם התלבטו בדיוק באותן שאלות.

דברו עם חברים, הורים והתייעצו גם גורמים מקצועיים. בררו את פרטי הפרטים של הבחירות שעומדות לפניכם. לבסוף שבו וחברו את כל המידע יחד, הצליבו נתונים, הסיקו מסקנות וקבלו הערכה טובה יותר של המצב שלכם.

אין בחירה אחת טובה, יש בחירה שטובה לכם

בחירות קשות הן קשות כי לפעמים אין באמת דרך קלה. חשבו על כך שאם אפשרות א’ היא לא “טובה” יותר מאפשרות ב’ אולי המסקנה המתבקשת היא כי האפשרויות שלכם טובות באותה מידה. הבחירה הבטוחה היא לא תמיד הבחירה הנכונה עבורכם מכיוון שהפחד מהלא ידוע מצוי בכולנו. אל תרוצו לבחור באפשרות עם הכי פחות גורמי סיכון. אין באמת בחירה טובה יותר או פחות. נסו להבין מה מתאים לכם, מה מסתדר הכי טוב עם מי שאתם, עם האופי שלכם, השאיפות והחלומות שלכם בחיים.

כל בחירה מרכיבה בחייכם סדר עדיפויות שונה על פיו אתם בוחרים לפעול. הערכים שלכם שווים לסיבות שלכם לבחירה – מה חשוב לכם בחיים? האם אתם טיפוסים “חברתיים”? האם אתם מרגישים שהספר “אבא עשיר אבא עני” נכתב עליכם? האם בילדותכם דוקטור דוליטל היה הגיבור שלכם? האם הצירוף “אומת סטארט-אפ” מעביר צמרמורת התרגשות בגופכם? הערכים שלכם בחיים (עזרה לזולת, בחירה חופשית, חינוך, דת, מסורת) עוזרים לכם ביצירת הסיבות שיכוונו אתכם בבחירתכם את הדרך הנכונה לכם.

בנקודת הזמן בה אתם נמצאים האפשרויות אינסופיות: לעבוד בעבודה מועדפת בחלקאות בערבה, להתנסות בעבודה פיזית כמו אתרי בנייה, עולם תיירות, בתי אריזה בקיבוצים, טיפול באנשים עם מוגבלויות ועוד. או שאולי להתחיל ישר ללמוד לפסיכומטרי, או מכינה קדם אקדמית. לעתים ריבוי האפשרויות מבלבל ואז אנחנו מסתבכים בשאלה – “מה מתאים לי?”

המשאבים שלכם הם גורם משפיע שכדאי לכם לחשוב עליו רגע לפני שמחליטים: האם חסתכם במהלך שירותכם הצבאי? האם אתם מתכננים להמשיך לגור עם ההורים? האם אתם מתכננים לשכור דירה ואם כן איפה? האם לימודים במרכז הארץ יעלו יותר במצטבר מלימודים בפריפריה? האם המקצוע בו אתם בוחרים יאפשר לימודים במשרה מלאה בשנת הלימודים הראשונה או שעליכם לחסוך כסף ללימודים על מנת שתוכלו להצליח לעמוד שלחץ של השנה הראשונה? האם אתם בכלל מתכננים את הטיול הגדול? איפה תרצו ללמוד: אוניברסיטה, מכללה, בית ספר מקצועי ומה שכר הלימוד שדורשים שם?

מי יכול לסייע לי בהחלטה על העתיד המקצועי שלי?

  • כדי לעזור לכם להתמודד עם השאלות השונות קיימים ברחבי הארץ מרכזי צעירים שמיועדים לצעירים בדיוק כמוכם : חיילים משוחררים, סטודנטים לעתיד ובהווה, הורים צעירים, מחפשי עבודה, עולים ועוד. המרכזים מספקים מענה במגוון נושאים הרלוונטיים לגילאים הללו: חיפוש עבודה, בחירת עבודה מתאימה, התנדבות, בחירת תחום לימודים ומקום לימודים, הכשרות מקצועיות, חיי חברה, קורסים מקצועיים מוזלים וכיוצא בזה.
  • איך תדעו באמת מה מתאים לכם? לשם כך קיימים מכוני הכוונה לתעסוקה. כדי לנסות ולעזור לכם להתמודד עם המורכבות ולמצוא את רשימת המקצועות שמתאימים לכם על פי קריטריונים שונים ומבחני אישיות קמו מכוני ההכוונה לתעסוקה. במכונים אלה עובדים פסיכולוגים מומחים בתחום התעסוקה, יועצים ארגוניים ועובדים סוציאליים שיעשו לכם אבחון תעסוקתי באמצעות מבחני אישיות ועוד. לרוב המכונים נותנים גם שירות של מאמנים שעוסקים בהכוונה וקידום לקריירה.
  • סדנאות: אנו עורכים מדי פעם סדנאות ייחודיות למשוחררים טריים. הסדנאות פותחו בידי מיטב המומחים ומטרתם להעניק לכם כלים וידע הכרחי למעבר מוצלח מהצבא לאזרחות. אתם מוזמנים להתעדכן בעמוד הפייסבוק שלנו לגבי מועדי הסדנאות.
  • שאלו את עצמכם: האם אתם אנשים ריאליים או הומניים? האם בדרך כלל אתם מפרקים בעיות לגורמים, או שאתם מחפשים מקצוע שיתאים לסולם הערכים האישי שלכם? נסו גישה פרקטית לקבלת החלטות בתחום הלימוד.

קח את ההזדמנות בשתי ידיים

זכרו כי לא לשווא אומרים כי העולם שייך לצעירים. “העולם הגדול”: תואר ראשון, עבודה, פיתוח קריירה, זוגיות, ילדים, משכנתא וכו’ מחכים לכם מעבר לפינה. אל תמהרו. לראשונה מזה עשרים ואחת שנים אתם נמצאים מחוץ למסגרת מוסדית. אתם חופשיים לחקור, לבחון, להפעיל עין ביקורתית, להתנסות וכן גם לטעות בתהליך שיהפוך אתכם למי שאתם. קחו את ההזדמנות הזאת בשתי ידיים. בכל שאלה מוזמנים להתייעץ איתנו, לשאול שאלה ועוד בדף יצירת הקשר שלנו.

בהצלחה!