5 טיפים ללמידה אפקטיבית

סטודנטים? מחפשים את הדרך הדרך ללמוד בלי להירדם על הסיכומים? ריכזנו עבורכם כמה שיטות וטיפים פחות מוכרים ללמידה נכונה.

 

באדיבות מאיר קובה, קהילת הדור החדש

1. הזמן לא קובע

ללמוד קשה ולאורך מספר רב של שעות ברצף, לא בהכרח מצביע על למידה איכותית. ישנם אנשים שלומדים בממוצע 10 שעות ביום, אך בגלל שאינם עושים זאת נכון הם מפיקים פחות תועלת מאשר כאלו שלומדים גם 3-5 שעות ביום.

2. לסוגים שונים של אנשים מתאים סוג שונה של למידה.

לא לכולם ישנן שיטות לימוד זהות באפקטיביות שלהן. תלמידים מתחלקים בדרך כלל ל-3 קבוצות: ויזואליים, שמיעתיים, תחושתיים. הויזואליים מפיקים מידע ממקורות חזותיים, הטיפוסים השמיעתיים מפיקים מידע ביעילות יותר מצלילים, והתחושתיים תוך כדי תנועה במרחב/ שימוש בחושים. הנה פירוט של איך כדאי לכל אחד/ת מהשלושה ללמוד-
לטיפוס הויזואלי יתאים קריאה מסיכומים, הדגשה במרקר, ניסיון לזכור ״מקטעי תמונות״, להשתמש בראשי פרקים וללמוד מסרטים או ספרים.
לטיפוס השמיעתי יהיו יותר אפקטיבי חזרה בעל פה על החומר, קריאה בקול רם, הסבר לאחרים, זכרון של החומר פרוס על מנגינה מוכרת או האזנה להקלטות כדי ללמוד.
אם אתם שייכים לסוג התחושתי- לכם מתאים הפעלה של הגוף תוך כדי לימוד (לתופף, ללעוס, לזוז). אפשר לקשר בין הפעולות האלו לבין דפוס הלמידה. בנוסף- מכירים ״אני זוכר כשאני כותב״? אם אתם תחושתיים, זו הסיבה לכך.

3. אל תשעממו את המוח שלכם, אבל גם אל תתישו אותו

אל תשעממו את המוח שלכם. אם אתם נמצאים בחלל אחד כל היום (לדוגמא, בחדר) נסו לגוון את הגירוי למוח ולימדו דווקא בחלל אחר (נגיד הסלון או במרפסת). מצד שני אל תאתגרו את המוח שלכם יתר על המידה. הסמארטפון שלנו, לעיתים רבות, מזכיר למוח שלנו בעיקר הנאה, ואם תנסו ללמוד ממנו (לדוגמא דרך הפתקים) באופן קבוע- זה גם יקשה על הריכוז שלכם בגלל ההתראות, וגם יבלבל קצת את המוח שלכם, שרגיל לכך שהסמארטפון לא משמש למטרות למידה.

4. עשו פעילות גופנית

אולי את חלקיכם/ן זה יפתיע, אבל מחקרים מראים ששילוב של כושר גופני באורח החיים- משפיע לחיוב על הלמידה. אז אל תוותרו על חצי שעת הריצה או על חדר הכושר גם בתקופת המבחנים.

5. הפכו את החומר לדיבייט

הדרך להעביר אינפורמציה שאנו מקבלים מקטגוריית ״מידע לטווח הקצר״ לקטגוריית ״ידע שצברתי לטווח הארוך״, איננה מסתכמת בקריאה של החומר מספר פעמים. נסו לשים דגש על ניתוח החומר שאתם לומדים. דרך טובה ללמוד חומר לטווח הארוך היא, גם אם המטלה לא מבקשת מכם/ן לעשות זאת- לייצר דוגמא לדילמה בנושא החומר, ולגבש עליה דעות. אפשר ללמוד בקבוצה ולעשות דיבייט על הדעות לגבי הדילמה שהמצאתם רק כדי להתעמק בחומר עוד ועוד. דרך בטוחה להשרשה, והאמת- גם כיפית ומעניינת.