הדרך ללמוד מהבית ולשמור על שפיות

ללמידה מהבית יש הרבה יתרונות, אבל כמות הגירויים שיש בסביבה יכולה לגרום לנו לדחיינות, להאריך את זמן השלמת המשימות ולהוריד את האפקטיביות של הלמידה לאפס. אז איך בכל זאת מצליחים ללמוד? ריכזנו לכם 7 טיפים שיעזרו לנו להתמקד בביצוע המשימות ולשפר את היעילות של למידה מהבית.

 

ללמידה מהבית יש יתרונות: אפשר לשבת על הספה, אפשר להישאר בפיג’מה, אפשר בזמן שנוח לנו ואפשר תוך כדי בליסת במבה. אבל כל היתרונות האלו יכולים להפוך לחסרונות, כי עם כל כך הרבה גירויים ואפשרויות הדחיינות פשוט נעשית נוחה יותר. יכול להיות כל כך הרבה יותר מפתה לצפות בטלוויזיה, לעשות שנ”צ, לרענן את הפיד של הפייסבוק כל 2 דקות, לבדוק אם משהו התחדש במקרר, או אפילו – לא עלינו – לנקות! כל הדברים האלו הורסים את הפרודוקטיביות שלנו ומאריכים את זמן השלמת המשימות.
אז הנה 7 טיפים שיעזרו לנו להתמקד בביצוע המשימות ולשפר את הפרודוקטיביות כשאנחנו לומדים בבית:

1. למידה אקטיבית

כלומר שאילת שאלות, לפני, במהלך ולאחר זמן הלימוד. לא רק שזה עוזר לנו להכווין את הלמידה וגם עוזר לפקס אותך על המסלול, אלא זה גם גורם לנו להסיק מסקנות כבר בתהליך, על מנת לשפר ולייעל את הלמידה לפעם הבאה. דוגמאות לשאלות שאפשר לשאול לפני שמתחילים ללמוד:

  • מה אני עומד ללמוד?
  • מה אני כבר יודע על הנושא?

דוגמאות לשאלות בזמן שלומדים:

  • איך המידע הזה משתלב עם התמונה הגדולה?
  • האם הבנתי מה קראתי עכשיו?
  • אני יכול לסכם את זה?
  • האם יש רעיונות מסוימים שאני יכול לכתוב בנקודות? למה דווקא את אלו? מדוע הם חשובים?

דוגמאות לשאלות לאחר שסיימנו ללמוד:

  • מה אני יכול ללמוד מתוך הניסיון הזה?
  • על איזה חומר אני צריך לחזור או מה ללמוד בפעם הבאה

2. שעות השינה

כל אדם בוגר צריך לישון 8 שעות בלילה לפחות. שנת לילה טובה עוזרת לשמירה על ריכוז ביום למחרת והמוח מגיע רענן ללמידה יעילה. אמנם, בהעדר שגרה ברורה, מפתה ללכת לישון מאוחר, אבל אז גם היום שלמחרת יתחיל יותר מאוחר ויווצר מעגל איבה שאנחנו לא רוצים.

3. למידה בשעה הנכונה

לכל אחד/ת יש את שעת השיא בה הוא הכי פרודוקטיבי, לעומת השעות בהן יש אווירת דעיכה. שעת השיא משתנה בין אדם לאדם. יש כאלו אנשים מלאי מרץ ואנרגיות שמסוגלים לרוץ חצי מרתון על הבוקר, בעוד לאחרים לא כדאי להתקרב לפני הקפה של הבוקר ובימי שגרה תראו אותם באיזו מסיבה בחיפה, בשעות הקטנות של הלילה.
לכן, כדאי לנצל את השעות של היום שמתאימות לנו בהן אנחנו מרגישים הכי פרודוקטיביים ולא להכריח את עצמנו ללמוד בזמן שהשכל שלנו מרגיש רפוי. ללמוד מתי שאנחנו מרגישים הכי ערניים על מנת שנוכל לעבד ולזכור את המידע בצורה המיטבית.

4. אזור למידה

לא משנה אם זה בשולחן שבמטבח או בשולחן בחדר, ניצור אזור שמוגר ללמידה. את המיטה נשמור לשינה. לא כדאי ללמוד במיטה, כי זה יהיה קל מידי ליפול לתוך שנ”צ מתוק במיוחד! והכי חשוב – שמירה על הסדר והניקיון, כי אנחנו לא רוצים לבזבז את הזמן שלנו בניסיון למצוא עט שעובד או דף שנוכל לשרבט עליו שהוא לא חשבון החשמל.

5. אוכל, קדימה אוכל

אל תשכחו לאכול! הגוף שלנו (וגם השכל) צריכים הזרמת דלק בדמות מזון כדי להמשיך ולתפקד כמו שצריך.
וגם, קשה להתרכז כשהבטן מקרקרת. אפשר לנשנש משהו בריא במהלך הלמידה, כמו ירקות או פירות אבל כדאי להכין ולחתוך אותם לפני שמתחילים ללמוד, כדי שלא נמצא את עצמנו מבזבזים זמן חיתוך והתעסקות עם האוכל על חשבון הלמידה.

6. מטלות בית

כדאי להיפטר ממטלות הבית לפני שניגשים ללמוד כדי למנוע הסחות דעת והפרעות מהדברים שצריך לעשות. אם נשטוף את הכלים בכיור ונסדר לפני שנתחיל ללמוד, זה לא ינקר לנו בראש במהלך הלמידה וגם נדע שכאשר נסיים נוכל לנוח בראש נקי כשהכל כבר מסודר.

7. מה הלו”ז?

הכנת לו”ז מסודר עוזר לנו להתמקד ולהתפקס. נתכנן זמן להפסקות, בטח אם יש לנו מספר נושאים שונים ללמוד. נרשום לעצמנו את הלו”ז ונבדוק בסוף כל שעה, לראות שאנחנו עומדים בו. נקבע לעצמנו פרק זמן מסוים ללמידה במהלך היום, מספר שעות שאנחנו אשכרה נוכל לעמוד בהן, עם חלוקה מדודה והגיונית להפסקות כמובן.
כדאי לכוון לעצמנו שעון או תזכורת כל זמן מסוים(כל שעה או שעה וחצי נגיד), כדי שלא נאבד תחושה של זמן. זה יעזור לנו להתרכז במשימה. נרגיש מחויבים לעשות אותה, נוריד מעלינו את התחושות המעיקות של רגשות האשם כשנרצה לקחת הפסקות, כי נדע שהרווחנו אותן ביושר.