מרימים משקפת: סדנת אמצע שירות להגברת המוטיבציה להמשך שירות משמעותי

 

 

‘מרימים משקפת’ היא סדנה להגברת המוטיבציה להמשך שירות משמעותי. התכנית נבנתה ביוזמת צה”ל, מתוך   הבנה שאין די במפגש בסיום השירות ויש לפגוש את הלוחם כבר במהלך השירות ולתת לו את המשקפיים המועילות להסתכלות על השירות, לבצע עיבוד לחוויות עד כה ולהוקיר אותו.

הצורך : השחיקה של אמצע השירות

לוחמי צה”ל נדרשים לשרת שנתיים ושמונה חודשים. עבור לוחמים שלא יוצאים לפיקוד או הכשרות מקצועיות, תקופת השירות הזו מחולקת לתקופה של הכשרה שעורכת כ-8 חודשים והמשך שירות כלוחם לתקופה נוספת של כשנתיים בגדוד כלוחם העוסק לסירוגין באימון ותעסוקה מבצעית.  על פי רוב, חצי השירות הראשון מאופיין במוטיבציה גבוהה יחסית הנובעת מרכישת כלים ומיומנויות והתגבשות המחלקה. מחלקת לוחמים מהווה קבוצת שייכות חזקה עבור הלוחם בהתמודדות עם חוויות השירות הצבאי. 

בחצי השירות השני, לוחמים רבים חווים ירידה במוטיבציה לשירות . הירידה נובעת ממספר גורמים ובהם:

  • אי מימוש – פער גדול בין תפיסת התפקיד למימוש בפועל
  • שחיקה – תעסוקה אפורה ורפטטיבית, כניסה לרוטינה חוזרת ללא התקדמות
  • תחושת חוסר ייחוד והערכה מהמפקדים
  • חוסר שביעות ממעטפת השירות (תנאים), בעיקר אל מול תפקידים אחרים בצה”ל
  • שחיקה בערכי הלוחם: אתוס הלוחם, מקצועיות, רעות,  דבקות במשימה ומשמעת

המענה: סדנת “מרימי משקפת”:

בנקודת אמצע השירות, כאשר הלוחמים חוו כבר את שגרת השירות כלוחמים ורגע לפני שהם הופכים להיות הלוחמים הוותיקים בפלוגה, מאפשרת הסדנה מקום מובחן ומוגן בהכנה לשירות כלוחם וותיק. מקום בו ניתנת הזדמנות לחשיבה, לשאילת שאלות, להתבוננות על השירות הצבאי כתקופה משמעותית ומתן כלים למפקדים וללוחמים בהתמודדות עם האתגרים שנכונו להם בהמשך שירותם. 

מרימים משקפת מתחילה רצף של פעילויות עבור הלוחם בחציון השני של שירותו שמסתיים לפני השחרור עם מסע בחזרה לעתיד. 

הסדנה תורמת ל:

  1. פיתוח תחושת המשמעות של הלוחם והמחלקה – הסדנה שמה דגש על העלאת תחושת המשמעות של כל לוחם דרך קבלת הכרה ממפקדיו ומחבריו למחלקה.
  2. הסתכלות חדשה (Framing )על השירות – כמענה לשאלה מה יוצא לי מזה? וכבניית רצף למסע “בחזרה לעתיד ” . תינתן ללוחמים האפשרות להסתכל על השירות דרך משקפיים אחרות ולמסגר לעצם את החציון השני של השירות כזמן לצמיחה והתפתחות אישית בכישורים שונים ומגוונים.
  3. שיפור יחסים בתוך המחלקה – חיזוק התשתית החברתית בתוך המחלקה, עיבוד של השירות עד כה וחקירת התפקידים הלא פורמליים בקבוצה. כל זאת על מנת להגביר את תחושת המשמעות בין חברי המחלקה.
  4. מתן כלים תומכי משמעות למפקדים – סיוע למפקדים בבחירת כלים ופרקטיקות שיגדילו את רמת ההכרה בפרט ומתוך כך את תחושת המשמעות במחלקה כולל תרגול של כלים אלו במהלך הסדנה והצגה של כלים נבחרים בפני לוחמי המחלקה כתוכנית עבודה ל “יום שאחרי”.

סדנת מרימים משקפת אורכת 3 ימים, ומתנהלת בדרך כלל מחוץ ליחידה על מנת לנתק את הלוחמים מהסביבה המבצעית ולאפשר להם פניות נפשית לתהליך. הסדנה מערבת גם את המפקדים, ותורמת להעברת מסר של הערכה והוקרה ללוחמים וללוחמות, לעידוד מוטיבציה  בחציון השני של השירות ובניית חוסן אישי.