רוצים לקבל פטור מקורסי אנגלית במהלך התואר? תכירו את מבחן אמיר ואמירם. אז מי צריך לגשת אליהם ואיך הולכת להיראות הבחינה? ריכזנו לכם את כל הדברים שחשוב לדעת
באדיבות מכון ניב רווח – הכנה למבחן אמיר ואמירם
שליטה טובה בשפה האנגלית היא תנאי בסיסי להצלחה בלימודים אקדמיים, שכן חלק מחומרי הלימוד בתארים השונים (כגון מאמרים, מחקרים וכו’) כתובים בשפה זו. מבחן אמי”ר ומבחן אמיר”ם (אמי”ר ממוחשב) עוזרים למוסדות האקדמיים לסווג את רמת הידע שלכם באנגלית, ובהתאם לתוצאות – להחליט כמה קורסי אנגלית תצטרכו לקחת במהלך התואר. ככל שרמת האנגלית שתפגינו במבחן תהיה גבוהה יותר, כך תצטרכו לעשות פחות קורסים באנגלית במהלך התואר, או שאפילו תהיו פטורים מהם לגמרי – אם קיבלתם ציון גבוה במיוחד.
מי צריך לגשת למבחן אמי”ר או אמיר”ם?
הנבחנים במבחן אמי”ר או אמי”רם (אמי”ר ממוחשב) מתחלקים לשתי קבוצות עיקריות: האחת – מועמדים ללימודים (או סטודנטים בפועל) שמעוניינים להתקבל (או התקבלו) ללימודים אקדמיים שלא מצריכים ציון פסיכומטרי, אבל מצריכים סיווג לרמת ידע באנגלית, או – הקבוצה השנייה – מועמדים/סטודנטים שכן נבחנו בבחינה הפסיכומטרית אבל הם מעוניינים לשפר את רמת סיווג האנגלית שלהם, והכל במטרה להפחית את מספר קורסי האנגלית (או להגיע לרמת “פטור”).
אילו שאלות מופיעות במבחנים?
בדומה לפרקי האנגלית של הבחינה הפסיכומטרית, גם מבחני אמי”ר ואמיר”ם כוללים שאלות השלמת משפטים, ניסוח מחדש והבנת הנקרא. למעשה המבנה והתוכן של פרקי האנגלית בפסיכומטרי ומבחני אמי”ר ואמיר”ם דומים למדי. כל השאלות במבחנים הן שאלות רב-ברירה, כלומר “אמריקאיות”.
שאלות השלמת משפטים בוחנות אוצר מילים בשפה האנגלית. לנבחנים מוצגים משפטים שבהם חסרה מילה או צירוף מילים קצר, ועל הנבחן להשלים את החסר באמצעות אחת מבין ארבע האפשרויות הנתונות. שאלות ניסוח מחדש בודקות את הבנת המבנה הרעיוני של משפטים מורכבים. בכל שאלה מופיע משפט ולו מוצעים ארבעה ניסוחים שונים בתשובות. הנבחן צריך לבחור בניסוח הדומה ביותר במשמעותו למשפט המקורי. שאלות הבנת הנקרא בוחנות מיומנויות הבנה וניתוח של טקסטים בשפה האנגלית. מוצגים טקסטים באורכים שונים וכן ברמות קושי שונות, ועל הנבחן לענות על שאלות ההבנה שיופיעו אחרי כל טקסט.
הציונים של מבחני אמי”ר ואמיר”ם נמצאים על טווח של 150-50, וכדי להיות פטורים מקורסי אנגלית צריך לקבל ציון של 134 לפחות.
מה ההבדלים בין מבחן אמיר ומבחן אמירם?
אמנם לשני המבחנים מטרה זהה וכן סגנון השאלות בהם זהה, אבל יש הבדלים מסוימים באופן שבו המבחנים מתנהלים.
ההבדל המשמעותי ביותר הוא שמבחן אמיר”ם הוא ממוחשב ואת מבחן אמיר פותרים על גבי מחברת בחינה באמצעות עיפרון. מבחן אמיר”ם הממוחשב, בנוסף להיותו ממוחשב, הוא מבחן אדפטיבי, כלומר רמת השאלות בו מתאימה את עצמה תוך כדי המבחן לרמת האנגלית של כל נבחן. איך זה בא לידי ביטוי? המבחן מתחיל בהצגת שאלות ברמה מסוימת, ובהתאם לכמות התשובות הנכונות הוא מעלה או מוריד את רמת הקושי של השאלות כדי לזהות במדויק את רמתו של הנבחן. כך רמת הקושי של המבחן שלכם מושפעת ישירות מרמת האנגלית שלכם. לעומת זאת, מבחן אמי”ר כולל שאלות ברמות קושי שונות וכל הנבחנים באותו מועד פותרים את אותן שאלות.
המבחנים שונים גם מבחינת המבנה שלהם ומספר השאלות שהם כוללים – מבחן אמי”ר כולל שלושה פרקים שמכילים כ-22 שאלות כל אחד. לעומת זאת, כמות השאלות במבחן אמיר”ם קטנה יותר, שכן המערכת האדפטיבית זקוקה לפחות שאלות כדי להעריך את רמת האנגלית של הנבחן. עם זאת, מספר השאלות שמופיעות משתנה מנבחן לנבחן ואי אפשר לצפות מראש כמה שאלות תישאלו.
כמו כן, מבחן אמי”ר נערך ארבע פעמים בשנה ב-4 בתאריכים ידועים מראש (כמו הבחינה הפסיכומטרית), ומתקיים בכיתות של אוניברסיטאות ומכללות שונות. לעיתים מוסד הלימודים שבו תעשו את המבחן ייקבע על פי עיר המגורים שלכם. ההרשמה למבחן אמי”ר נעשית דרך המרכז הארצי לבחינות ולהערכה (מאל”ו). את מבחן אמיר”ם, לעומת זאת, יעשה כל נבחן במוסד הלימודים שבו הוא מעוניין ללמוד וגם ההרשמה למבחן עצמו נעשית דרך מוסד הלימודים עצמו. מבחן אמיר”ם מתקיים בתאריכים שכל מוסד קובע לעצמו על פי שיקולים פנימיים. כמו כן הציון במבחן אמי”ר תקף לכל מוסדות הלימוד בארץ, בעוד שהציון במבחן אמיר”ם תקף ברוב המקרים רק למוסד הלימודים הספציפי שבו נבחנתם.
איך מתכוננים למבחן אמיר / אמירם?
כאמור, כדאי להשקיע. ככל שתקבלו ציון גבוה יותר, כך תצטרכו לעשות פחות קורסי לימוד אנגלית בתואר. באתר של מאל”ו יש מבחני אמי”ר לדוגמה, וגם מכוני הכנה שונים מציעים מבחני אמי”ר ומבחני אמיר”ם לדוגמה לגמרי בחינם. בנוסף, כדאי להשקיע בהרחבת אוצר המילים בכל דרך שינון מוכרת כגון תוכנות ייעודיות, רשימות מילים, הקלטות וכדומה. כמו כן, קריאה רבה של טקסטים בשפה האנגלית יכולה לסייע בהרחבת אוצר המילים, לסייע בהבנה מתוך הקשר, וכמובן לשפר את רצף ומהירות הקריאה, ועל כן מומלצת ברמה היומית לאורך כל תקופת ההכנה לבחינה.