ללמוד מהבית: שגרה זה רע?

הקורונה מכריחה את כולנו להתמודד עם למידה עצמאית. ללמוד דרך המחשב, בהרצאות זום או בחומרים שצריך לקרוא לבד. להרבה מאיתנו זה לא טבעי ולא בא בקלות. אז מה עדיף? לגוון או לשמור על שגרה אחידה? ואיך עושים את זה?

 

בבית הספר הכניסו לנו טוב טוב לראש את הסיסמה: “עקביות והתמדה הם הכלים החשובים ביותר להצלחה”. סיפרו לנו שכדי להצליח צריך צריך שולחן מיוחד ללמידה, לבחור זמן מוגדר ללמידה, למנוע הסחות דעת וכו’.

אבל מה אם יש דרך אחרת להסתכל על כל סגנון הלמידה? איך חוסר עקביות במקרים מסוימים יכולה להיות מועילה?כיצד שינוי במקום הלמידה יכול לגרום לשיפור שינון החומר? האם חוסר רציפות בעבודה על פרויקט גדול, יכול דווקא לגרום לחשיבה יותר חדשנית ויצירתית?

הקורונה מכריחה את כולנו להתמודד עם למידה עצמאית. ללמוד דרך המחשב, בהרצאות זום או בחומרים שצריך לקרוא לבד. להרבה מאיתנו זה לא טבעי ולא בא בקלות. אז איך עושים את זה?

לגוון, לגוון, לגוון

באמצע שנות ה 70 חבורת פסיכולוגים ערכו ניסוי כדי לבדוק מה יקרה אם אנשים ילמדו את אותו החומר פעמיים, רק בשני מקומות שונים. כדי לבחון זאת, הם הביאו לסטודנטים הנבדקים רשימה של 40 מילים בעלות 4 אותיות כל אחת. כל הנבדקים קיבלו 2 סשנים של 20 דקות כל אחד. קבוצה אחת של סטודנטים התחילו כולם בחדרים מבולגנים ונשארו שם לאורך שני הסשנים, בעוד החצי האחר התחיל בשני חדרים נפרדים, אחד מבולגן ואחד נקי ומואר יותר, ואחר כך התחלפו ביניהם. בשלב הסופי של המחקר החוקרים ביקשו מהסטודנטים לכתוב כמה שיותר מילים שהם זוכרים ב 10 דקות. ההבדלים בתוצאות היו מדהימים!

הקבוצה ששהתה בחדר אחד לאורך שני הסשנים זכרה בממוצע 16 מילים מתוך ה-40. הקבוצה שהייתה בשני החדרים זכרה 24 מילים! עצם השינוי בין החדרים שיפר את התוצאות ב – 40%.

אז יש דברים שבהם עקביות חשובה, אבל מסתבר שדווקא בלמידה כדאי לגוון. אפשר לעשות זום מהמטבח, ושיעור הבא מהסלון, ללמוד בחצר ואחר כך מהחדר, וכנראה שהאפקטיביות של הלמידה לא תרד, אלא להפך.
אנחנו יכולים לכתוב על דף בכתב יד וזה יהיה סוג אחד של פעולה, להקליד במחשב זו פעולה אחרת, אותו דבר לגבי למידה בעמידה סטטית, לעומת למידה תוך כדי הליכה על הליכון. בסופו של דבר, זה לא משנה באיזה אופן של הסביבה אנחנו עושים שינוי או מגוונים, כל עוד אנחנו מגוונים במה שאנחנו יכולים.

למרות מה שלימדו אותנו כל השנים, כשזה מגיע ללמידה יעילה רצוי וכדאי לשמור על התמדה, אך לא מוכרחים לשמור על עקביות במיקום ובסגנון הלמידה.

ללמד את עצמנו ללמוד

אז פעם הבאה שאתם צריכים לשנן חומר או להתכונן לקראת מבחן גדול – תגוונו!
נסו חדר אחר, זמן שונה ביום, נגנו בגיטרה, שנו את סוג הספורט שאתם עושים, קראו בשקט מוחלט, ואחר כך גם נסו למידה עם מוזיקה ברקע.
כל שינוי כזה בשגרה משפר את הלמידה שלנו, ככל שאנחנו חוזרים על השינוי והגיוון, אנחנו גורמים לגוף שלנו ללמוד אותו, כך שהלמידה תהפוך בסוף למעשירה ותצרב בזכרוננו לאורך תקופה ארוכה יותר.
הפתרון הוא ללמד את עצמינו ללמוד. לרכוש את הסקיל של הלמידה שישמש אותנו תמיד. לא משנה איפה נהיה – באוניברסיטה, במכללה או בבית על הספה.