10 דברים שאתם חייבים לדעת אחרי השחרור

השתחררתם? מזל טוב
כל המידע שצריך למשוחרר הטרי

אחרי שנתיים או שלוש אתם יוצאים לאזרחות, להתחלה חדשה ולעתיד שמחכה לכם.  יש בטח המון דברים שאתם מצפים כבר לעשות, מצד שני אתם בטח גם מבולבלים בנוגע ליציאה מהאזרחות: מה צריך לעשות? ומה צריך לדעת?

ריכזנו עבורכם 10 דברים שכדאי שתדעו עם היציאה לאזרחות.

אם יש לכם עוד שאלות אנחנו במומנטום למשתחררים כמובן כאן לצידכם, ללוות ולסייע.

כל חייל שמשתחרר זכאי למענק שחרור – סכום כסף בגובה עשרות אלפי שקלים, בו תוכלו להשתמש באופן מיידי לכל העולה על רוחכם.

המתנה הזו ניתנת לכם על ידי המדינה כדי להוקיר לכם תודה על השירות הצבאי  ולסייע לכם בתחילת הדרך האזרחית. מענק השחרור הוא הטבה הניתנת על ידי האגף והקרן לחיילים משוחררים ונתונה לשינויים. כדי להתעדכן בסכומים המדויקים יש לפנות לאתר האגף והקרן. כשבוע לאחר השחרור ניתן להירשם לאזור האישי באתר האגף והקרן לחיילים משוחררים, ושם יופיעו הפרטים האישיים המדויקים לגבי המענק והפיקדון.

בזמן שירותכם בצה”ל, משרד הביטחון משלם את דמי הביטוח הלאומי עבורכם. לאחר השחרור תצטרכו להתחיל ולהפריש דמי ביטוח לאומי, שיגנו עליכם במקרה של פציעה, תאונה או אבטלה.

אם אתם שכירים – דמי הביטוח ינוכו משכרכם.

אם אתם עצמאיים או לא עובדים  (אך לא מקבלים דמי אבטלה) – תצטרכו להירשם בסניף הביטוח הלאומי ולשלם את דמי הביטוח בעצמכם.

המדינה מעניקה לחיילים המשוחררים פטור של חודשיים מתשלום ביטוח לאומי. זאת כדי שתוכלו להתארגן על עצמכם, ולא לצבור חובות וקנסות.

אחרי שירות כל כך אינטנסיבי ברור שאתם רוצים לנקות את הראש ולצאת לטיול ארוך בעולם. סעו לשלום ותחזרו בשלום. אבל כדי שלא תחזרו לארץ ותגלו שנצבר לכם חובות וקנסות בגובה אלפי שקלים – חשוב שתסדירו לפני היציאה לחו”ל את התשלום העתידי לביטוח לאומי. זה שאתם לא נמצאים בארץ, לא אומר שאינכם מחוייבים בתשלום ביטוח לאומי, כי כאמור, יש לכם בתור חיילים משוחררים חודשיים של פטור, אבל אחריהם אתם מחויבים בתשלום חודשי. 

הטבה נוספת לחיילים משוחררים היא ייעוץ תעסוקתי. 

האגף והקרן לחיילים משוחררים מציע ייעוץ תעסוקתי לחיילים משוחררים במרכזי צעירים בכל רחבי הארץ.  השירות ניתן ללא תשלום וכל שעליכם לעשות הוא להיכנס לאתר, למצוא את מרכז הצעירים הקרוב אליכם ולקבוע פגישת ייעוץ.

ההחלטה באיזה מקצוע לבחור ובאיזו עבודה לעסוק היא מבלבלת ומהותית. האבחון יכול לסייע לכם לבחור את כיוון הקריירה שלכם בצורה נבונה ומושכלת. 

אחרי השחרור תתחילו לקבל המון מסמכים וטפסים: מביטוח לאומי, ממס הכנסה, מקופות החולים, תלוש משכורת, תלושי זכאות מהצבא (מענק, פיקדון וכדומה) ועוד.

חשוב שתארגנו לעצמכם את כל המסמכים באופן מסודר כבר מההתחלה – מה שדרוש זה בסה”כ קלסר עם חוצצים שכוללים את הנושאים הבאים: ביטוח לאומי, תלושי משכורת, חשבונות סלולארי, צבא, בנק ועוד חוצצים שרלוונטיים עבורכם. 

ניתן גם לסרוק את כל המסמכים (או לקבלם למייל) וליצור תיקייה בענן האחסון שלכם עם כל הקבצים שמורים.

את הטפסים, בעיקר אלו מביטוח לאומי ומס הכנסה אתם צריכים לשמור במשך 7 שנים. הם ישמשו אתכם בהמשך הדרך לבקשות החזרים, או לקבלת מלגות.

אם תבחרו לעבוד בעבודה מועדפת, סדרת מקצועות שהמדינה הגדירה כנדרשים, תוכלו לקבל מענק בשיעור של כ-10,481 ש”ח.

מהם התנאים לזכאות? צריך לעבוד 150 יום בלפחות 6 חודשים באחת מהעבודות שהוכרו כעבודה נדרשת, ובעבודה בחקלאות יספיקו לכם 4 חודשים. צריך להתחיל בשנה הראשונה לשחרור ולסיים תוך שנתיים מהשחרור.  כמו כן העבודה צריכה להיות במשרה מלאה. אם אתם רוצים לשלב עבודה מועדפת עם חיי חברה ולימודים משמעותיים אתם יכולים להצטרף לאחת ממגוון התכניות הקיימות ברחבי הארץ. אם הציעו לכם עבודה, ולא ברור לכם אם היא נחשבת כ’מועדפת’, מומלץ לפנות לסניף ביטוח לאומי הקרוב אליכם ולברר.

מעבר למענק השחרור, המדינה, באמצעות האגף והקרן לחיילים משוחררים, מעניקה לכם פיקדון אישי, שהוא כסף שנשמר עבורכם וניתן למימוש עבור שש מטרות מוגדרות: לימודים, הכשרה מקצועית, נישואים, רכישת דירה, הקמת עסק ורשיון נהיגה.

מטרת הפיקדון היא לאפשר למשוחררים לייצר את עתידם בצורה הטובה ביותר ולקבל את הכלים כדי להצליח.

באם עברו 5 שנים מיום השחרור ולא ניצלתם את הפיקדון, או ניצלתם רק את חלקו – אתם רשאים לפדות את הכסף לכל מטרה(לא רק ל-6 המקוריות).

הפיקדון האישי הוא הטבה הניתנת על ידי האגף והקרן לחיילים משוחררים ונתונה לשינויים. כדי להתעדכן בסכומים המדויקים יש לפנות לאתר האגף והקרן. כשבוע לאחר השחרור ניתן להירשם לאזור האישי ושם יופיעו הפרטים האישיים המדויקים לגבי המענק והפיקדון.

אתם בטח חושבים לעצמכם: מה יש לי? חיכיתי לשחרור כל כך הרבה זמן, למה אני לא מאושר? למה אני בהלם כמו בבקו”ם? אז קודם כל חשוב שתדעו שאם אתם מבולבלים אתם בחברה טובה. כמעט כל המשוחררים יוצאים לאזרחות בתחושת בלבול, פחד ואפילו חוסר אונים. זו פעם ראשונה בחיים שלכם שאתם אחראים על החיים שלכם לגמרי. יכולים לעשות ממש הכל, וזה מבלבל ואפילו מפחיד. אז מה אפשר לעשות? קודם כל להירגע, ולדעת שזה טבעי. תוכלו לקרוא סיפורים של חיילים משוחררים שמרגישים בדיוק כמוכם. בנוסף, אנחנו במומנטום למשתחררים מציעים סדנאות הכנה לאזרחות, בדיוק בשביל ההתמודדות הזו.

נכון. יש המון בחירות לעשות והמון דברים לדעת, אבל בשביל זה אנחנו כאן. מומנטום למשתחררים הוקמה כדי לסייע לחיילים משוחררים בשלב היציאה לאזרחות ולתת להם כלים כדי לעבור את הגשר הזה הכי טוב שאפשר. אנחנו מעבירים סדנאות לחיילים לפני שחרור להכנה לאזרחות, מפעילים אתר אינטרנט מתעדכן, מציעים שירות שדרוג קורות חיים ועונים על שאלות שלכם, כדי להנגיש לכם את כל המידע שאפשר. בכל שאלה או בעיה אתם תמיד מוזמנים לפנות אלינו ונשמח לסייע. גופים נוספים רבים כמו האגף והקרן לחיילים משוחררים גם עומדים לרשותכם – אל תהססו להשתמש ולהיעזר.

אתם נמצאים עכשיו באחד השלבים הכי מדהימים של החיים: עברתם דברים, סיימתם את לימודי התיכון, עברתם את גיל ההתבגרות, חוויתם הרבה חוויו משמעותיות בצבא, אתם כבר לא ילדים, ומצד שני הכל עוד טרי, ראשוני, עוד לא מעוצב ואתם ממש כמו אצן על קו הזינוק: אתם יכולים עכשיו להיות מי שתרצו ומה שתרצו, כל העתיד פרוש לפניכם. אתם יכולים לנצל את הכשרונות שלכם באלף ואחת דרכים, להנהיג, להוביל ולהשפיע, זה הגיל שבו הדברים קורים. אז קחו אוויר ותפרסו כנפיים. אל תפחדו לחשוב הכי בגדול כי עכשיו מתחילים החיים האמיתיים.